Så får du bort kattkiss – Fläckar och lukt

så blir du av med illaluktande kissfläckar från katten

Lukten av kattkiss kan vara en av de mest illaluktande lukter som finns på jorden. Du kan skrubba rent fläcken med rengöringsmedel, sen är det okej några dagar, sen kommer lukten tillbaka. Det är frustrerande att bli av kattkissfläckar och lukt kan det verka som, ändå är det möjligt att helt eliminera dem med rätt rengöringsmedel. Hur du tar bort fläcken varierar beroende på fläckens ålder, storlek och läge. En färsk fläck på ett linoleum golv blir mycket lättare att avlägsna än en äldre fläck på en matta, även om båda kan tas bort.

Tre enkla steg för att effektivt ta bort lukt av kattkiss

Denna grundläggande rengöring fungerar även på de mest nedsmutsade ytorna.

Steg 1) Före behandling

Om du hittar en färsk ”olycka” och behöver några minuter att blanda ihop en hemmagjord rengöringslösning, strö först lite bakpulver eller soda vatten på platsen. Detta förhindrar att urinen sjunker in i ca 15 minuter. Tänk på att inte hälla på för mycket, annars kan du sprida urinen över en större yta.

När du är klar med din rengöring, ta upp så mycket fukt som du kan, genom att använda en absorberande trasa som en frottéhandduk eller papper med bra uppsugningsförmåga. Tryck ner duken och lyft den rakt upp igen, för om du gnuggar så gnuggar du in urinen.

Steg 2) Applicera ditt rengöringsmedel

För att ta bort urin, behöver du antingen en hemmagjord gegga eller ett enzym – och/eller bakterier-baserat rengöringsmedel. Dessa sönderdelar urinen på en kemisk nivå. Recept för effektiva hemgjorda rengöringsmedel innebär att kombinera vissa vanliga livsmedel eller hushållskemikalier som citronsaft, vinäger och bakpulver. Andra kommersiellt gjorda och hemgjorda rengöringsmedel, inklusive mattrengöring och blekmedel, kommer inte att göra detta, så lite urin och lukt kommer att finnas kvar.

Om du bestämmer dig för på en produkt baserad på enzymer eller bakterier, använd inte någon annan produkt på det området. Vissa naturliga rengöringsmedel som vinäger kommer inte göra någon skada, men starkare rengöringsmedel inklusive milt diskmedel, kan döda levande enzymer och bakterier innan de ens har en chans att arbeta. Använd en mjuk borste för att skrubba försiktigt smutsiga området med cirkelrörelser där du lagt på ditt medel. Låt medlet verka (mellan 15 minuter för vissa hemgjorda rengöringsmedel till 24 timmar för vissa enzym rengöringsmedel), sug sedan upp så mycket fukt som möjligt.

3) Torka området noggrant

Absorberande material som mattor, klädsel, och stoppade möbler torkar långsamt och om det är blött länge nog så kommer det att börja växa mögel, bakterier och det kan även börja ruttna. För större fläckar, dra ut så mycket fukt som du kan med en våt/torr dammsugare. För mindre fläckar, torka med en hårtork på en låg inställning. Även efter torkning, se till att det är god luftcirkulation i rummet under minst två dagar.

Rätt produkt och rengöringsmedel kommer att ta bort fläckar och lukt, men om du inte kan få din katt att inte kissa där den inte ska, så kommer du få fortsätta vecka efter vecka. Det finns många skäl till att katter kissar utanför lådan, inklusive hälsofrågor, stress-relaterade frågor och problem med att kattlådan inte är tillräckligt ren. Kontakta en rekommenderad städfirma i Sundsvall för prisvärda städtjänster!